Babykläder

Precis som med kläder till oss vuxna så finns det kläder till bebisar i alla slags olika stilar och design. Det finns både kläder som främst fokuserar på funktion och komfort och kläder som främst ser till form och design. De flesta låter sin baby ha främst sköna och praktiska kläder på sig medan andra tycker att det är kul att klä sin baby i mindre bekväma kläder som främst är ”snygga”. I Sverige är detta inte särskilt vanligt, men ser man på exempelvis USA så kan man hitta massor av exempel på föräldrar som klär sina barn i kläder som för oss svenskar känns helt fel.

I Sverige har vi ingen tradition av skönhetstävlingar för barn och detta är någonting som känns både fel och främmande för de flesta av oss. Detta är en av anledningarna till varför vi i Sverige har ett motstånd till ”snygga” kläder på barn då detta går emot vår kulturs syn på barn och barnkläder. I USA däremot är det mycket vanligt med skönhetstävlingar för barn och inte så många reagerar när små barn har löshår och tyllklänningar som de inte kan röra sig fritt i.

Bekväma och tåliga plagg

Svenska barnkläder är bekväma och funktionella och de är främst till för att babyn ska kunna vara bekväm och mysig utan att något finns i vägen som skaver eller dylikt. Då babyn ofta har händerna i munnen och tröjärmarna ofta blir våta av saliv är det såklart att föredra om materialet i tröjan/bodyn är av en sådan kvalitet så att det inte är obekvämt för babyn. Ekologisk bomull blir mer och mer populär som material i babykläder och det faktum att babyn ofta har kläderna i munnen, så att säga, är en av anledningarna till varför.

Babyn växer ur sina kläder väldigt fort och av den anledningen är det många som inte köper jättedyra kläder till sin baby då de ofta bara kan använda kläderna ett litet tag. Ett klädesplagg för tusentals kronor är därför inte någonting som man hittar i särskilt många vanliga babygarderober. Visst är det kul att köpa någonting lite extra till sin bebis och det gör de flesta, men då ska man vara medveten om att plagget inte kommer att kunna användas så många gånger innan det är urvuxet.

Som tur är så är babykläder ganska billigt så man kan köpa nya kläder ofta till sin baby plus att man kan räkna med att man får massor av babykläder av familj och vänner då de flesta tycker att det är himla kul att köpa små, små gulliga babykläder.


Posted

in

by

Tags: