Föreningen Haro verkar för hemmaföräldrar

Ett av de svåra beslut som föräldrar behöver fatta är huruvida de ska jobba heltid eller vara hemma med barnen. Vilket alternativ som passar dig bäst beror på hur din målsättning ser ut, vilken filosofi du har kring föräldraskapet och vilka resurser du har att tillgå. Om du har bestämt dig för att bli hemmaförälder kan du med fördel gå med i föreningen Haro. De har varit verksamma sedan 1981 och verkar för att organisera hemmaföräldrar.

Haro vill sprida kunskap om de behov som barn har samt arbeta för att stärka föräldrar. Dessutom vill de göra det möjligt för föräldrar att ordna med barnomsorg i hemmet. Om detta är frågor som är viktiga för dig bör du inte tveka inför att läsa mer om deras förening och överväga att gå med i den!

Haro ser fördelar med föräldrar som är hemma med barnen

Som du säkert har förstått ser denna förening stora fördelar med att låta föräldrarna vara hemma och ta hand om barnen. Men vilka är då egentligen fördelarna med detta, kanske du undrar? Några exempel på sådana fördelar är att detta alternativ har visat sig resultera i:

 • Förbättrade skolresultat. Ett vanligt problem idag är att många av landets föräldrar är alltför upptagna för att kunna hjälpa sina barn med läxorna. Detta leder till stora klyftor där vissa barn presterar betydligt sämre i skolan än andra. Det har visat sig att barn till hemmaföräldrar ofta får bättre resultat i skolan än barn till föräldrar som arbetar utanför hemmet. Detta kan ha att göra med att föräldrar som är mer närvarande hemma kan ägna mer tid åt sina barns skolgång och prestation.
 • Minskade kostnader för barnomsorg. En annan stor vinning med det hemmaföräldraskap som Haro förespråkar är minskade kostnader för barnomsorg. Familjer där föräldrarna arbetar utanför hemmet genererar ett ökat behov av extern barnomsorg jämfört med familjer där föräldrarna är hemma. Det finns med andra ord även en ekonomisk vinning med att kunna erbjuda möjligheter till barnomsorg i hemmet.
 • Minskad stress för barnen. Ytterligare en fördel är att de barn som får vara hemma mer är mindre stressade. Det har nämligen visat sig i studier att majoriteten av alla barn som får extern barnomsorg upplever en ökad stress i den miljön jämfört med hemmavid.

Köp leksaker och produkter med Greta Gris

Om du har barn känner du nog vid det här laget till Greta Gris. Och för dig som mot förmodan inte känner till denna karaktär kommer här en kort information om barnens favorit. Hon är en liten gris som bor med Mamma Gris, Pappa Gris och sin lillebror Georg. Greta grymtar glatt och tycker om aktiviteter som spela spel, leka och klä ut sig. Men hon tycker allra bäst om att hoppa i lerpölar.

Greta Gris är populär hos barnen med all rätta. Genom sitt glada och underhållande sätt får barnen följa med på olika spännande äventyr och skojiga upptåg med vännerna och familjen. Dessutom kan dessa stunder vara lärorika för barnen, till exempel i form av pussel.

Tips på skojiga produkter med Greta Gris

Eftersom Greta Gris är ett så populärt varumärke finns det också en uppsjö av olika produkter och leksaker. De passar därför barn i alla åldrar. Och kanske viktigare – de passar också alla plånböcker. Att köpa leksaker kan idag vara dyrt, speciellt om du har flera barn eller ska ge bort presenter till flera barn. Men så behöver inte vara fallet utan du kan finna produkter och leksaker med Greta Gris utan att bli ruinerad.

Det finns som sagt en uppsjö av olika produkter som passar alla barn, tillfällen, årstider och plånböcker. Bland annat kan du hitta produkter och leksaker såsom:

 • badtofflor eller andra skor
 • cykel som passar perfekt mellan övergången från balans till pedalcykel samt passande cykelhjälm
 • skojiga såpbubblor
 • olika plagg som exempelvis T-shirt, baddräkt och keps
 • handduk som passar såväl på stranden som efter badet
 • pyssel och pussel
 • mjuka gosedjur
 • lekset där vissa har rörliga delar och flera olika funktioner.

Att beställa leksaker med Greta Gris på nätet kan också göra att du kan få ett ännu större utbud än vad du kan hitta i den fysiska leksaksbutiken. Ovanstående produkter är endast ett urval av de leksaker som finns. Det går snabbt att få produkterna hem till dörren eller valt uthämtningsställe. Givetvis passar leksakerna såväl som present till barnet som en överraskning till något speciellt tillfälle.

Vad är Fiss.se?

Vad är Fiss.se?

Fiss.se är en webbportal som syftar till att hjälpa till med föräldraskap – genom att ge goda råd och samla tips. Målet som Fiss.se har är att besökarna ska kunna erbjuda barnen goda förutsättningar till ett gott liv – och en god uppväxt.

Hemsidans mål och syfte

”Barn är vår framtid”. Det öppnar Fiss.se med på undersidan ”Om oss”. De understryker att det är de vuxnas uppgift att den framtiden ska bli så ljus som möjligt. Deras ambition med hemsidan är följande:

 • Ge goda råd, tips och tankar kring barn och uppfostran
 • Leverera konkreta och relevanta fakta
 • Ge föräldern rätt förutsättningar för att barnet ska få bästa möjliga start och resa genom livet.

Bakgrund

De som arbetar med hemsidan har bakgrund inom vård och omsorg, samt inom skola. De är också föräldrar – så de vet att barnuppfostran kan vara svårt ibland.

Ämnen på Fiss.se

Fiss.se fördjupar i sig i ett antal ämnen på sin webbplats. De är som följer

 • Barns rättigheter i Sverige. Här kan du läsa mer om vilka rättigheter barn har i Sverige. Fiss.se skriver att Sverige är duktiga på att skydda barn från diskriminering, våld och hot. De menar till exempel att samarbetet mellan polis, kommun, skola och socialtjänst är något som bidrar till att Sverige, internationellt sett, ligger i framkant när det gäller trygghet för barnen. De skriver samtidigt att det dock är långt ifrån att vara perfekt.
 • Du kan även läsa mer om skolpengen, som infördes i Sverige år 1992. Tanken är att antalet elever ska ligga till grund för skolans finanser, snarare än att offentliga pengar betalas ut i klumpsummor. Pengen ska inte bara täcka kostnaderna för undervisning, utan även elevhälsa samt mat. Hur mycket som ska betalas ut per elev, är upp till varje kommun att besluta. Skolpengen kan dessutom flyttas från en kommun till en annan.

Veckopeng. Hur mycket barnen ska få i veckopeng tycks ständigt vara ett ämne för diskussion. Och visst finns det många åsikter kring det – men inte just några regler. Fiss.se skriver om att veckopeng är en mycket bra idé; det lär barnet att hushålla med resurser och att hantera pengar överlag. Här finns också information för hur stor veckopeng svenska barn i olika åldrar får.

Hitta barnvagnar på rea

Att vara gravid kan vara en magisk upplevelse, någonting som för en närmare sin kropp på så många olika vis. Men det kan också vara en väldigt tuff period i livet, både fysiskt och mentalt. Oavsett hur man mår så är de nio månaderna under graviditeten också en tid där man har en del praktiskt bestyr att ta itu med. Det är mycket som ska köpas in, kanske behöver man bygga en spjälsäng och förbereda och renovera ett eventuellt rum för bebisen som är på väg. Ofta är det inte förrän man faktiskt befinner sig i själva situationen som man inser hur många olika saker det är som man behöver när man skaffar barn. Dessa saker involverar allting ifrån blöjor, kläder, nappar och leksaker till bilbarnstol, nappflaska, spjälsäng och barnvagn. Här finns rea på barnvagnar och övriga varor.

Att välja rätt barnvagn

När man börjar leta efter den perfekta barnvagnen att köpa så kan det kännas lite som en djungel, det finns nästintill ett obegränsat utbud och variation av barnvagnar idag. Vilken barnvagn som är rätt för just dig och din bebis beror lite på vilken typ av livsstil man lever, om man har tillgång till hiss där man bor och om man har en bil med begränsat utrymme, med mera. Sådana faktorer kan avgöra vilka mått och vilken vikt du bör ha på din barnvagn, och det kan vara nödvändigt att ta reda på måtten på vagnens sittdel, liggdel och chassi.

Duovagn, sittvagn eller kombivagn?

Det finns flera olika typer av vagnar, som alla fyller olika behov för dig och din bebis. En duovagn, till exempel, har ett chassi där sittdelen och liggdelen är separata. Denna typ av barnvagn är mycket populär, och kan bara ekonomiskt fördelaktig att investera i, därför att den kan användas från det att barnet är nyfött upp till cirka tre år. Kombivagnen kan användas under en lika lång tidsperiod, men en saknar liggdel. Istället fäller man ner sittdelen och ställer i en mjuklift. En sittvagn är till för äldre barn som kan sitta utan problem. Om man har flera barn så kan det vara smart att investera i en vagn som har plats för i alla fall två barn. I en syskonvagn kan de två barnen vara olika stora, medan en tvillingvagn är till för barn i samma ålder.

Skötbord för offentliga miljöer

Skötbord för offentliga miljöer skiljer sig från de skötbord man har hemma. De utsätts för mycket slitage av många olika användare och måste därför vara av hög kvalitet och väldigt slitstarka. Ett skötbord som är mycket populärt är det vägghängda skötbordet Robust. Det är både slitstarkt och enkelt att använda. På nätet finns det mesta i skötbordsväg för offentliga miljöer. Skötbordsspecialisten är leverantör av väggskötbord, golvskötbord, uppfällbara skötbord, höj- och sänkbara skötbord och även skötbord med mätsticka. De säljer också tillbehör som skötbordsdynor, blöjpåsar och stegar. Bland de många kunderna finns sjukhus, restauranger, kyrkor, daghem, bensinstationer, sportanläggningar, museer, affärscenter och hotell.

Vilket skötbord passar mina behov?

Det finns många olika typer av skötbord att välja på och det är lätt att känna sig lite överväldigad. Valet av skötbord beror på många olika faktorer. Hur mycket plats kan ni undvara till ett skötbord? Måste det hängas på väggen eller går det att ställa på golvet? Behöver ni köpa till ett tvättställ? Priserna mellan olika skötbordsmodeller är stora, därför är det så viktigt att tänka igenom sina behov noggrant så man köper rätt typ av skötbord. Skötbordsspecialisten erbjuder skötbord där varje detalj är genomtänkt för att passa offentliga miljöer där man har höga krav på både hygien och säkerhet.

Skötbord på förskolor

Om skötbordet ska användas på förskolor så bör man också tänka på personalens arbetsmiljö. Helst vill man undvika att utsätta förskollärarna för alltför många tunga lyft. En del skötbord är utrustade med en stege så att barnen själva kan klättra upp. Det finns också många modeller med reglerbar arbetshöjd. En del går till och med att sänka ända ner till golvet. Det finns också skötbord som justeras steglöst genom en enkel knapptryckning. Då kan personalen själva ställa in skötbordet till optimal arbetshöjd.

Säkra skötbord

Varje år skadas cirka 600 barn i Sverige i åldern 0-3 år när de ramlar ner från skötbordet. Därför är säkerheten runt just skötbord så viktig. På internet hittar du skötbord med mycket hög säkerhet. Skötborden är solida med mycket stor bärförmåga, många klarar av så höga vikter som 400 kilo. De flesta skötborden har en skålad form som gör att barnet ligger säkert och det finns alltid en säkerhetssele. Borden har höga kanter på tre sidor så att barnet inte kan ramla ner och rundade kanter och hörn så att inga barn kan springa in i dem och göra sig illa.

Emil i Lönneberga

Vem har inte hört talas om, sett eller tittat på vår egna lille Emil? Emil i Lönneberga är ursprungligen en karaktär i böcker som skrevs av Astrid Lindgren. Den första boken om Emil utkom 1963 och hette just Emil i Lönneberga. Sedan kom Nya hyss av Emil i Lönneberga (1966), Än lever Emil i Lönneberga (1970) Den där Emil (bilderbok, 1972), När Emil skulle dra ut Linas tand (bilderbok, 1976) och sedan böcker, noveller och bilderböcker till och med 1997.

Emil i Lönneberga kan man även se på film som du kan läsa mer om nedan. Förutom böcker och filmer, har det även utgivits sånger som även funnits med i filmerna. Vem känner inte till Idas sommarvisa som ofta sjungs på skolavslutningar på skolor runtom i Sverige, eller varför inte Du käre lille snickerbo?

Förutom dessa finns det även datorspel som har gjorts i Emils anda. Man kan också till och med besöka Emil i Lönneberga och få en spännande upptäcktsfärd i Astrid Lindgrens Värld som är en temapark i Vimmerby. Förutom Emil i Lönneberga kan man här möta många andra figurer som finns med i böcker som skrivits av Astrid Lindgren som Madicken, Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump.

Emil i Lönneberga som film och tv-serie

Emil i Lönneberga blev sedan en svensk långfilm som hade premiär på Grand i Vimmerby 4 december 1971. Filmen bygger givetvis på böckerna om Emil och regisserades av Olle Hellbom. Filmen spelades till stor del in på Gibberyds gård utanför Vimmerby och inomhusscener i folkhögskolan i småländska Mariannelund.

Filmen handlar om gården Katthult i Lönneberga socken i Småland under 1900-talet där Emil Svensson bor med sin pappa Anton, mamma Alma och lillasyster Ida. På gården bor också drängen Alfred som dessutom är Emils bäste kompis samt pigan Lina. På gården finns också diverse djur som hästar, kor, grisar, höns och katten Månsan. Emil som då är i 6-årsåldern är påhittig och nyfiken men som gärna gör hyss som tyvärr oftast drabbar hans pappa. Emil får då sitta i snickarboden och tälja trägubbar.

Filmen fick senare uppföljare som Nya hyss av Emil i Lönneberga som kom 1972 och Emil och griseknoen som visades 1973. Den senare filmen klipptes och visades som en serie i 13 avsnitt 1975 och som då kort och gott fick namnet Emil i Lönneberga.

Crocs – inte bara foppatofflor

Crocs är ett varumärke som starkt förknippas med foppatofflor. Det är inte konstigt då det klassas som ”originalet” och är det varumärke som var först att lansera dessa färgstarka plasttofflor i Sverige. Det var då Peter Forsbergs företag Forspro som hade rättigheten att importera tofflorna vilket är orsaken till att de ofta kallas för just Foppatofflor.

När Crocs lanserades i Sverige var Crocs synonymt med dessa tofflor. Några andra produkter fanns inte i utbudet. Men sedan dess har utbudet ökat rejält. Främst är det fortfarande skor av olika slag men företaget har även satsat på lite mer oväntade produkter.

Crocs Band – Crocs Band eller Crocband Flat är en lågsko av Crocs karaktäristiska material Crosslite. Utseendemässigt har man valt att skapa en sko i retrostil samtidigt som den upplevs modern och trendig. Det som framförallt skiljer lågskon mot andra lågskor är att den är helt och hållet av Crosslite. Därmed en helgjuten lågsko – något som är minst sagt ovanligt.

Crocs Sandaler – En härligt skön så kallad flip-flop toffla som passar utmärkt till lata dagar på stranden. De är ergonomiska och inte minst antibakteriella och motverkar illaluktande lukt. Finns i unisexmodeller i många olika storlekar och färger.

Crocs Stövlar – Stövlar ska vara stabila och absolut inte släppa in någon väta. Det låter självklart men när Testfakta genomförde tester på barnstövlar visade det sig att alla inte alls höll måttet. I testet blev Crocs en tydlig etta. Detta genom höga betyg gällande slitage, håller formen, att de lätta och håller fukten borta.

Crocs Ryggsäck – Crocs förknippas mest med plagg som bärs på fötterna så när de lanserade deras ryggsäck var det många som blev förvånade. Men ryggsäcken har verkligen sina fördelar. Den är funktionell och snygg och dessutom väldigt lätt. En stabil ryggsäck med de klassiska hålen som känns igen från tofflorna. Därmed kan man lätt smycka ut dem med jibbitz för att skapa en mer personlig stil.

Barnskor

Flera skomodeller från varumärket har anpassats för att passa de små. Storlekar, färger och former är helt i linje med vad många efterfrågar vilket kan ha bidragit till att det säljs volymer crocs. Vill du hitta Crocs i Sverige är Footway ett bra val. De har en hel del olika sorters skor i barnstorlekar och är generellt ansedda som ett kvalitativt bolag. Personen som grundat Footway är Daniel Mühlbach som gått från start till att få in företaget på börsen.

Mätsticka – Enklaste sättet att mäta fötterna

Funderar du på om barnens skor är för små eller inte? Låter du barnen testa skorna varpå du klämmer längst fram vid tårta för att skapa dig en uppfattning gällande om de är lagom stora? Testa något nytt – testa en mätsticka.

Enkelt

Mätsticka är till största sannolikhet det absolut bästa verktyget för den som ska mäta längden på sina fötter och därefter hitta en sko som passar. Den är uppbyggd som ett klassiskt måttband men skillnaden är att den går att dra ut åt två håll. Dessa är då 90grader mot varandra.

Första steget är att mäta foten för att därigenom se hur stor sko som behöver köpas. I och med att måttbandet skapar en 90gradig vinkel blir det tydligt var hälen ska sättas. Från hälen står sedan foten på det utdragna måttbandet och man kan läsa av hur stor foten är. Nästa steg är att mäta skon.

När skon ska mätas drar man ut en måttbandet och för ner den i skon. När måttbandets ände når tårna på skon trycks den sakta in vilket gör att man helt enkelt för ner måttet helt i skon. Därefter tas den upp och man kan läsa av exakt hur många millimeter det är från hälen fram till tårna. Lika genial som enkel alltså.

Varför mäta?

Alla som provat skor har någon gång har säkert märkt att en sko av storlek 28 inte alls är lika stor som en annan sko med storlek 28. Tillverkarna gör skorna något olika långa vilket gör att man kan behöva variera sig något i storlek. Det bästa sättet är därför att mäta foten och därefter hitta en sko som passar perfekt i storlek utifrån dess längd, inte utifrån angiven skostorlek. Varje år kommer det nya barnskor och att följa aktuell storlek är inte alltid bra. Dels växer barnens fötter raskt och samtidigt kan äldre ingångna skor ha gett sig och i praktiken blivit en halv storlek rymligare.

Leksaker till din baby

Precis som med kläder, salvor, krämer, oljor, shampoo med mera så är det många som vill ha ekologiska leksaker till sina barn nu för tiden. Giftfria leksaker och giftfria produkter överlag är viktigt att kunna ge till sitt barn då de ju stoppar allting i munnen under en ganska lång tid under de första åren.

Tryggheten det ger en förälder att kunna köpa giftfria leksaker till sitt barn är en välkomnad gåva och att veta att leksakerna man ger sin baby är ekologiska, giftfria och miljövänliga är viktigt för väldigt många idag då det gör att man lättare kan slappna av.

När barnet är i babystadiet så krävs det sällan särskilt mycket leksaker då babyn mest sover och äter, men senare blir det viktigare att hitta saker som kan underhålla barnet. Ofta så blir favoritleksaken något av köksredskapen i plast som vi alla har därhemma och det är ofta man ser små nöjda barn med en slickepott eller en visp i handen. Man behöver således inte ösa på med massor av leksaker till en början, utan man kan vänta tills barnet själv vill ha specifika leksaker.

Klassiker

Skallror, mobiler och annat klassiskt som de allra minsta barnen brukar få i present är klassiker av den enkla anledningen att dessa leksaker uppskattas av de små. Det är kul och spännande med ljud från skallror och det är kul och mysigt för babyn att ha någonting som en mobil att titta på när babyn ligger i sin säng.

Babygym och lära-gå-stolar är sådana saker som även de finns hos de flesta som skaffar barn och denna slags leksaker fyller många olika funktioner på en och samma gång. Att aktivera sin baby är mycket viktigt då det är farligt att inte ge babyn aktivitet. Passivitet är skadligt både för barn och för vuxna och det är bra att komma igång tidigt så att det blir ett naturligt inslag med aktiva dagar trots den nya livssituationen man plötsligt befinner sig i som nybliven förälder.

Bitringar finns det många av och att ha någonting att bita på är någonting bebisar tycker väldigt om. Man kan välja och vraka bland diverse utseenden och märken, prisklasser med mera när det är dags att köpa en bitring. Ofta kan det dock sluta med att något helt annat blir babyn favorit bland saker att stoppa i munnen och att bitringen hamnar helt i skymundan, men då är det ju bara att låta babyn ha den saken istället.

Babykläder

Precis som med kläder till oss vuxna så finns det kläder till bebisar i alla slags olika stilar och design. Det finns både kläder som främst fokuserar på funktion och komfort och kläder som främst ser till form och design. De flesta låter sin baby ha främst sköna och praktiska kläder på sig medan andra tycker att det är kul att klä sin baby i mindre bekväma kläder som främst är ”snygga”. I Sverige är detta inte särskilt vanligt, men ser man på exempelvis USA så kan man hitta massor av exempel på föräldrar som klär sina barn i kläder som för oss svenskar känns helt fel.

I Sverige har vi ingen tradition av skönhetstävlingar för barn och detta är någonting som känns både fel och främmande för de flesta av oss. Detta är en av anledningarna till varför vi i Sverige har ett motstånd till ”snygga” kläder på barn då detta går emot vår kulturs syn på barn och barnkläder. I USA däremot är det mycket vanligt med skönhetstävlingar för barn och inte så många reagerar när små barn har löshår och tyllklänningar som de inte kan röra sig fritt i.

Bekväma och tåliga plagg

Svenska barnkläder är bekväma och funktionella och de är främst till för att babyn ska kunna vara bekväm och mysig utan att något finns i vägen som skaver eller dylikt. Då babyn ofta har händerna i munnen och tröjärmarna ofta blir våta av saliv är det såklart att föredra om materialet i tröjan/bodyn är av en sådan kvalitet så att det inte är obekvämt för babyn. Ekologisk bomull blir mer och mer populär som material i babykläder och det faktum att babyn ofta har kläderna i munnen, så att säga, är en av anledningarna till varför.

Babyn växer ur sina kläder väldigt fort och av den anledningen är det många som inte köper jättedyra kläder till sin baby då de ofta bara kan använda kläderna ett litet tag. Ett klädesplagg för tusentals kronor är därför inte någonting som man hittar i särskilt många vanliga babygarderober. Visst är det kul att köpa någonting lite extra till sin bebis och det gör de flesta, men då ska man vara medveten om att plagget inte kommer att kunna användas så många gånger innan det är urvuxet.

Som tur är så är babykläder ganska billigt så man kan köpa nya kläder ofta till sin baby plus att man kan räkna med att man får massor av babykläder av familj och vänner då de flesta tycker att det är himla kul att köpa små, små gulliga babykläder.