Emil i Lönneberga

Vem har inte hört talas om, sett eller tittat på vår egna lille Emil? Emil i Lönneberga är ursprungligen en karaktär i böcker som skrevs av Astrid Lindgren. Den första boken om Emil utkom 1963 och hette just Emil i Lönneberga. Sedan kom Nya hyss av Emil i Lönneberga (1966), Än lever Emil i Lönneberga (1970) Den där Emil (bilderbok, 1972), När Emil skulle dra ut Linas tand (bilderbok, 1976) och sedan böcker, noveller och bilderböcker till och med 1997.

Emil i Lönneberga kan man även se på film som du kan läsa mer om nedan. Förutom böcker och filmer, har det även utgivits sånger som även funnits med i filmerna. Vem känner inte till Idas sommarvisa som ofta sjungs på skolavslutningar på skolor runtom i Sverige, eller varför inte Du käre lille snickerbo?

Förutom dessa finns det även datorspel som har gjorts i Emils anda. Man kan också till och med besöka Emil i Lönneberga och få en spännande upptäcktsfärd i Astrid Lindgrens Värld som är en temapark i Vimmerby. Förutom Emil i Lönneberga kan man här möta många andra figurer som finns med i böcker som skrivits av Astrid Lindgren som Madicken, Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump.

Emil i Lönneberga som film och tv-serie

Emil i Lönneberga blev sedan en svensk långfilm som hade premiär på Grand i Vimmerby 4 december 1971. Filmen bygger givetvis på böckerna om Emil och regisserades av Olle Hellbom. Filmen spelades till stor del in på Gibberyds gård utanför Vimmerby och inomhusscener i folkhögskolan i småländska Mariannelund.

Filmen handlar om gården Katthult i Lönneberga socken i Småland under 1900-talet där Emil Svensson bor med sin pappa Anton, mamma Alma och lillasyster Ida. På gården bor också drängen Alfred som dessutom är Emils bäste kompis samt pigan Lina. På gården finns också diverse djur som hästar, kor, grisar, höns och katten Månsan. Emil som då är i 6-årsåldern är påhittig och nyfiken men som gärna gör hyss som tyvärr oftast drabbar hans pappa. Emil får då sitta i snickarboden och tälja trägubbar.

Filmen fick senare uppföljare som Nya hyss av Emil i Lönneberga som kom 1972 och Emil och griseknoen som visades 1973. Den senare filmen klipptes och visades som en serie i 13 avsnitt 1975 och som då kort och gott fick namnet Emil i Lönneberga.


Posted

in

,

by

Tags: