Mätsticka – Enklaste sättet att mäta fötterna

Funderar du på om barnens skor är för små eller inte? Låter du barnen testa skorna varpå du klämmer längst fram vid tårta för att skapa dig en uppfattning gällande om de är lagom stora? Testa något nytt – testa en mätsticka.

Enkelt

Mätsticka är till största sannolikhet det absolut bästa verktyget för den som ska mäta längden på sina fötter och därefter hitta en sko som passar. Den är uppbyggd som ett klassiskt måttband men skillnaden är att den går att dra ut åt två håll. Dessa är då 90grader mot varandra.

Första steget är att mäta foten för att därigenom se hur stor sko som behöver köpas. I och med att måttbandet skapar en 90gradig vinkel blir det tydligt var hälen ska sättas. Från hälen står sedan foten på det utdragna måttbandet och man kan läsa av hur stor foten är. Nästa steg är att mäta skon.

När skon ska mätas drar man ut en måttbandet och för ner den i skon. När måttbandets ände når tårna på skon trycks den sakta in vilket gör att man helt enkelt för ner måttet helt i skon. Därefter tas den upp och man kan läsa av exakt hur många millimeter det är från hälen fram till tårna. Lika genial som enkel alltså.

Varför mäta?

Alla som provat skor har någon gång har säkert märkt att en sko av storlek 28 inte alls är lika stor som en annan sko med storlek 28. Tillverkarna gör skorna något olika långa vilket gör att man kan behöva variera sig något i storlek. Det bästa sättet är därför att mäta foten och därefter hitta en sko som passar perfekt i storlek utifrån dess längd, inte utifrån angiven skostorlek. Varje år kommer det nya barnskor och att följa aktuell storlek är inte alltid bra. Dels växer barnens fötter raskt och samtidigt kan äldre ingångna skor ha gett sig och i praktiken blivit en halv storlek rymligare.


Posted

in

by

Tags: